Warga emas diperdaya pelaburan ‘mata wang kripto’ rugi lebih RM1.2j

Shopee Sale

Seorang warga emas berputih mata dan menanggung kerugian RM1.28 juta selepas diperdaya pelaburan mata wang kripto tidak wujud yang diiklankan menerusi media sosial.

Ketua Polis Johor CP M Kumar berkata lelaki berusia 61 tahun itu yang merupakan peniaga membuat laporan polis di Johor Bahru semalam.

Katanya mangsa memaklumkan dia berhubung dengan seorang individu menerusi aplikasi WhatsApp dan diarahkan memuat turun satu aplikasi bagi memantau pelaburan dibuat.

“Mangsa telah membuat pembayaran ke beberapa akaun bank yang diarahkan individu tersebut, berjumlah RM1.28 juta sejak Nov lepas hingga Jan tahun ini,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurut Kumar warga emas itu tidak menerima sebarang keuntungan sehingga kini meskipun aplikasi terbabit memaparkan keuntungan lumayan, lalu membuat laporan polis selepas aplikasi itu gagal diakses.

Dalam kes lain, Kumar berkata seorang wanita warga emas pula kerugian RM390,000 selepas terperdaya dengan pelaburan saham tidak wujud.

Dia berkata pesara swasta berusia 65 tahun itu turut membuat laporan polis semalam selepas tidak menerima sebarang keuntungan daripada pelaburan itu.

MENARIK:  IGP seru warga Sang Saka Biru beri khidmat berintegriti

“Mangsa memaklumkan menerima panggilan daripada seorang individu yang menawarkan pelaburan saham dikenali sebagai Fidelity dengan menjanjikan 30 peratus keuntungan daripada jumlah pelaburan.

“Namun, sejak membuat pembayaran dari Nov lalu hingga Jan tahun ini, mangsa tidak menerima sebarang keuntungan,” katanya.

Kedua-dua kes disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan kerana menipu.

Qistina Eryna
Qistina Erynahttps://khabarkini.com
Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan.

Artikel Berkaitan

IKLAN PORTALShopee SaleShopee Sale

Facebook

Facebook KhabarKini

Paling Popular