Tengku Zafrul enggan ulas isu kontrak Spanco

Shopee Sale

Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Tengku Zafrul Abdul Aziz enggan mengulas berkenaan penglibatannya dalam penganugerahan kontrak membekal dan menguruskan kenderaan kerajaan kepada Spanco Sdn Bhd.

Kontrak itu diberikan pada 2020, ketika Zafrul menjadi menteri kewangan di bawah pentadbiran Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri.

"(Acara) ini tiada kaitan dengan perkara itu. Saya tiada komen. Anda tanya menteri kewangan sekarang," katanya dalam sidang media selepas Persidangan Media Tahunan Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (Mida) di Kuala Lumpur, hari ini.

Pada Sabtu lalu, Muhyiddin menafikan dakwaan salah laku berkenaan kontrak itu, menyifatkannya sebahagian daripada "siri pembunuhan karakter" untuk menjejaskan reputasinya.

Selepas konsesi 26 tahun Spanco untuk membekal dan menguruskan kenderaan kerajaan tamat pada 2019, satu tender dibuka untuk kontrak bagi 15 tahun seterusnya.

Walaupun Berjaya Group dan Naza Sdn Bhd membentuk konsortium untuk membuat bidaan dan dilaporkan mendapat surat hasrat (LOI) selepas membuat bidaan terendah, surat itu dibatalkan pada 2020, iaitu ketika pentadbiran Muhyiddin, dan kontrak diberikan kepada Spanco.

Menurut laporan, bidaan yang dibuat Naza-Berjaya adalah kurang RM700 juta berbanding tawaran Spanco.

MENARIK:  Semak fakta: Old Town White Coffee dimiliki syarikat Belanda, bukan Nga

Susulan itu, pengasas Berjaya, Vincent Tan mengheret Kementerian Kewangan dan Spanco ke mahkamah pada tahun lalu.

Pada 20 Februari lalu, Ketua Pesuruhjaya SPRM Azam Baki berkata pihaknya telah merakam keterangan seorang bekas menteri kewangan bagi membantu siasatan berkenaan perkara itu.

Tanpa merujuk sebarang nama, Azam berkata menteri itu berkhidmat pada 2020 hingga 2021 - yang jelas merujuk kepada Zafrul.

[Berita lanjut menyusul]

Qistina Eryna
Qistina Erynahttps://khabarkini.com
Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan.

Artikel Berkaitan

IKLAN PORTALShopee SaleShopee Sale

Facebook

Facebook KhabarKini

Paling Popular