Tak perlu bincang kaji Perkara 153, tegas Anwar

Shopee Sale

Perdana Menteri Anwar Ibrahim berkata kerajaan tidak perlu menyemak Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan, yang menggariskan kedudukan istimewa bumiputera.

Dia berkata demikian apabila ditanya mengenai gesaan ahli parlimen PKR Hassan Karim agar kerajaan mengkaji semula jika Perkara 153 berfungsi seperti yang diharapkan.

“Kita akan pertahankan kedudukan perlembagaan, termasuk (Perkara) 153.”

“Tak perlu bincang, dah ada dalam perlembagaan," kata Anwar kepada pemberita di Kuala Lumpur hari ini.

Sebelum ini, ahli parlimen Pasir Gudang meminta Kongres Ekonomi Bumiputera akan datang mengkaji semula sama ada Perkara 153 sebenarnya membantu bumiputera atau hanya menguntungkan segelintir elit terpilih sehingga merugikan pihak lain.

Perkara 153 (1) memperuntukkan "menjadi tanggungjawab Yang di-Pertuan Agong untuk melindungi kedudukan istimewa orang Melayu dan anak negeri mana-mana antara Negeri Sabah dan Sarawak dan kepentingan sah kaum-kaum lain mengikut peruntukan Perkara ini."

Perkara 153 antaranya mencakupi jawatan dalam perkhidmatan awam (selain perkhidmatan awam sesuatu negeri), biasiswa, danasiswa dan keistimewaan pendidikan atau latihan yang seumpamanya atau kemudahan khas lain, permit dan lesen yang diberikan atau diadakan oleh Kerajaan Persekutuan.

MENARIK:  Dua anggota polis didakwa peras ugut lelaki, minta RM600

[Berita penuh menyusul]

Qistina Eryna
Qistina Erynahttps://khabarkini.com
Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan.

Artikel Berkaitan

IKLAN PORTALShopee SaleShopee Sale

Facebook

Facebook KhabarKini

Paling Popular