SST: Kenapa ada ambang untuk elektrik tapi bukan sektor lain? – Wee

Shopee Sale

PARLIMEN | Wee Ka Siong (BN – Ayer Hitam) mempersoalkan pendirian kerajaan yang tidak konsisten berhubung pelaksanaan cukai jualan dan perkhidmatan (SST).

Bercakap dalam sidang media di Parlimen hari ini, Wee mempersoalkan mengapa SST dikecualikan berdasarkan penggunaan elektrik tetapi tiada nilai ambang ditetapkan untuk bil telekomunikasi.

“Semalam, Menteri Kewangan II (Amir Hamzah Azizan) mengumumkan bil air akan kekal dikecualikan daripada SST dan begitu juga penggunaan elektrik domestik kurang daripada 600 kWj (atau bil elektrik kurang daripada RM220 sebulan).

“Apa yang pelik ialah perkhidmatan lain seperti (bil) telekomunikasi tertakluk kepada kadar cukai 6.0 peratus.

“Kenapa hanya terdapat nilai ambang yang ditetapkan untuk sektor tertentu tetapi tidak yang lain? Jika tiada nilai ambang untuk telekomunikasi, maka kita harus menghapuskannya,” katanya kepada pemberita hari ini.

Ini selepas Amir dalam satu kenyataan semalam berkata kenaikan cukai perkhidmatan akan datang hanya merangkumi aktiviti berkaitan perkhidmatan kemahuan dan aktiviti perniagaan ke perniagaan (B2B) serta tidak melibatkan perkhidmatan yang merupakan keperluan dan sebahagian daripada gaya hidup rakyat.

Contohnya, perkhidmatan yang digunakan secara meluas oleh rakyat seperti makanan dan minuman, telekomunikasi dan tempat letak kereta kekal tertakluk kepada kadar cukai perkhidmatan sebanyak 6.0 peratus.

Bagi perkhidmatan elektrik, cukai perkhidmatan hanya dikenakan ke atas penggunaan melebihi 600 kWj, dan hampir 85 peratus pengguna elektrik di negara ini berada di bawah ambang ini dan dengan itu tidak terjejas.

Cukai perkhidmatan juga tidak akan dikenakan ke atas perkhidmatan air terawat.

Bagaimanapun, Wee - yang telah mendesak pengecualian caj air dan elektrik daripada kenaikan SST - hari ini menyatakan rasa hairan kerana terdapat SST pada bil elektrik tetapi bukan bil air sedangkan kedua-duanya adalah keperluan.

MENARIK:  Polis terima laporan akaun TikTok palsu guna nama Raja Muda Selangor

Presiden MCA itu menegaskan bahawa tarif elektrik telah meningkat beberapa kali sejak tahun lalu dan Januari tahun ini.

“Mengapa SST untuk bil elektrik masih dinaikkan kepada 8 peratus?

“Mengapakah kerajaan begitu bertegas menaikkan kadar cukai bagi bil elektrik? Rakyat kini menderita kerana kenaikan kompaun ini.

“Cuaca panas hari ini, banyak isi rumah lebih kerap menghidupkan penghawa dingin dan membayar lebih RM220 sebulan untuk bil elektrik mereka,” katanya.

Dia juga menegaskan bahawa kenaikan kadar SST kepada bil elektrik komersial akan menjejaskan kedai, kilang dan gudang dan akhirnya akan meresap kepada rakyat.

"Kesannya kepada rakyat tidak dapat dielakkan kerana kos tambahan akan diturunkan dan ditanggung oleh pengguna dalam jangka masa panjang," katanya.

Qistina Eryna
Qistina Erynahttps://khabarkini.com
Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan.

Artikel Berkaitan

IKLAN PORTALShopee SaleShopee Sale

Facebook

Facebook KhabarKini

Paling Popular