Sekolah agama asrama di Perak tidak dibenar guna botol, bungkusan plastik

Shopee Sale

Sekolah-sekolah agama berasrama penuh di Perak diarahkan untuk tidak membenarkan para pelajar menggunakan minuman dan makanan dalam botol dan bungkusan plastik.

Sultan Perak Sultan Nazrin Shah bertitah usaha itu dirintis Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIPk) bersama Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk) untuk meminimumkan penggunaan plastik sekali guna atas kesedaran impak negatif kepada alam sekitar dan kesihatan.

"Dunia kini diancam dengan impak negatif ke atas alam sekitar akibat penggunaan plastik sekali guna yang tidak terkawal.

"Kebanyakan bahan plastik tidak akan musnah sepenuhnya, sebaliknya hanya terurai kepada partikel lebih kecil yang dikenali sebagai mikroplastik, yang kini ditemukan dalam organ-organ dalaman manusia. Kesan jangka panjang mikroplastik ke atas kesihatan manusia dan alam sekitar perlu diberikan perhatian serius," titah baginda.

Baginda bertitah demikian pada Istiadat Pembukaan Rasmi Tahun Kedua, Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak Ke-15 di Bangunan Perak Darul Ridzuan di Ipoh hari ini.

Sultan Nazrin bertitah inisiatif MAIPk dan JAIPk menerapkan budaya mengurangkan penggunaan plastik sekali guna itu hendaklah dicontohi semua jabatan dan agensi di Perak.

"Jabatan Pendidikan, Jabatan Belia, masjid, surau, rumah-rumah ibadat, NGO (badan bukan kerajaan), sewajibnya mendidik dan menyemaikan kesedaran dalam kalangan generasi muda untuk mengamalkan budaya hidup lebih sihat dengan mempergiatkan kempen ‘Tidak Menggunakan Plastik Sekali Guna' dalam kalangan rakyat beta," titah baginda.

Sementara itu, Sultan Nazrin bertitah unsur nadir bumi bukan radioaktif (NR-REE) yang berharga telah menarik perhatian pihak tidak bertanggungjawab yang mengambil kesempatan dengan melakukan pencerobohan dan melakukan operasi mengeluarkan mineral secara haram.

Titah baginda, pencerobohan dan operasi secara haram akan menyebabkan ketirisan hasil negeri di samping menyebabkan berlakunya aktiviti perlombongan tidak terkawal dan tidak mengikut garis panduan sekali gus dibimbangi akan memberi kesan negatif kepada alam sekitar dan kesihatan masyarakat.

Baginda bertitah tindakan tegas dan pantas perlu diambil oleh agensi-agensi penguatkuasa terutama oleh Jabatan Perhutanan dan perbuatan ‘harapkan pegar, pegar makan padi’ jika berlaku dalam kalangan pegawai penguat kuasa yang bersekongkol dengan peneroka haram, hendaklah segera disiasat, dikenal pasti dan diambil tindakan tegas tanpa sebarang kompromi.

MENARIK:  Kerja alih, pindah kubur bagi projek ECRL ditangguh seminggu - MB

Menurut Sultan Nazrin, NR-REE yang merupakan sumber mineral baharu, berpotensi menjana hasil negeri yang berdaya saing tinggi dan Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia (JMG) Perak menganggarkan terdapat 1.69 juta tan metrik deposit bahan mineral itu di negeri ini dengan anggaran nilai RM40 bilion.

Titah baginda, pelaksanaan projek perintis di kawasan seluas 88 hektar, telah menghasilkan pengeluaran hampir 6,200 tan metrik karbonat REE.

"Berdasarkan 12 peratus royalti yang dikenakan daripada harga jualan, kerajaan beta telah memperoleh kutipan royalti berjumlah RM25.2 juta bagi tahun 2023. Dalam tahun 2024, kerajaan beta menyasarkan perolehan royalti melalui sumber mineral baharu ini akan mencecah RM50 juta," titah Sultan Nazrin.

Titah Sultan Nazin lagi, potensi NR-REE tidak harus bertumpu kepada pengeluaran dan pengeksportan sumber mentah semata-mata.

Baginda bertitah kerajaan negeri kini berusaha merintis pembangunan ‘Loji Pemprosesan Pusat’ di peringkat sektor industri pertengahan dan pembangunan kilang-kilang berteknologi tinggi di peringkat sektor industri hiliran, bertujuan meningkatkan nilai harga pasaran bahan mineral berkaitan.

Sultan Nazrin bertitah beberapa lokasi strategik dikenal pasti untuk pembangunan CPP dan dalam usaha membangunkan industri pertengahan dan hiliran, kerajaan negeri bekerjasama dengan agensi Persekutuan, di samping merintis usaha menjalinkan kerjasama strategik dengan syarikat-syarikat yang memiliki kepakaran dan teknologi khusus.

Qistina Eryna
Qistina Erynahttps://khabarkini.com
Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan.

Artikel Berkaitan

IKLAN PORTALShopee SaleShopee Sale

Facebook

Facebook KhabarKini

Paling Popular