RCI Batu Puteh: Enggan beri keterangan boleh ditangkap, kata Azalina

Shopee Sale

Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) untuk mengkaji pengendalian kes kedaulatan Batu Puteh, Batuan Tengah, dan Tubir Selatan diberi kuasa untuk mengeluarkan waran tangkap terhadap pihak yang enggan memberi keterangan.

Menteri undang-undang Azalina Othman Said berkata ini adalah salah satu daripada beberapa kuasa penting yang diberikan kepada RCI demi kebenaran dan keadilan.

"Antara kuasa ini ialah memanggil orang untuk memberi keterangan, mengeluarkan waran tangkap terhadap mereka yang enggan berbuat demikian dan mengeluarkan denda," katanya dipetik The Star.

Dia dilapor berkata demikian ketika berucap di Kamar Khas Dewan Rakyat hari ini.

RCI itu bertujuan untuk mengkaji pengendalian kes kedaulatan tiga pulau yang terletak di antara Johor dan Singapura.

RCI itu dijangka menyemak keputusan kerajaan Pakatan Harapan (PH) pimpinan Dr Mahathir Mohamad untuk menggugurkan semakan keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) bagi menganugerahkan Batu Puteh kepada Singapura.

Peguam Mahathir sebelum ini berkata mereka mungkin menasihatinya supaya tidak memberi keterangan di hadapan RCI.

Ini berikutan dakwaan konflik kepentingan antara bekas perdana menteri dan pengerusi suruhanjaya itu, bekas ketua hakim negara Md Raus Sharif.

Mahathir sebelum ini mencabar pelanjutan tempoh Md Raus sebagai hakim melepasi persaraan mandatori, dengan Md Raus meletak jawatan selepas Mahathir memegang jawatan pada 2018.

MENARIK:  Zaid gesa Umno desak ganti speaker parlimen

Secara berasingan, Yang di-Pertuan Agong Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar, sebelum ini membuat kenyataan tajam yang ditujukan kepada Mahathir berhubung semakan semula keputusan ICJ yang digugurkan.

Azalina hari ini berkata RCI Batu Puteh akan diberi masa sehingga enam bulan untuk menyelesaikan siasatannya, dengan laporan akhir akan dibentangkan di Parlimen.

Qistina Eryna
Qistina Erynahttps://khabarkini.com
Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan.

Artikel Berkaitan

IKLAN PORTALShopee SaleShopee Sale

Facebook

Facebook KhabarKini

Paling Popular