Pengarah Hydroshoppe dapat sementara pasport

Shopee Sale

Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur mengarahkan supaya pasport Pengarah Hydroshoppe, Abdul Hamid Shaikh Abdul Razak Shaikh yang berdepan pertuduhan rasuah RM7.5 juta yang dikaitkan dengan bekas menteri komunikasi dan multimedia Annuar Musa dikembalikan sementara.

Pelepasan sementara pasport itu mulai hari ini hingga 21 Mac adalah bagi membolehkannya ke Amerika Syarikat (AS) dan Jerman atas urusan perniagaan.

Hakim Suzana Hussin membenarkan pasportnya dikembalikan berikutan tiada bantahan oleh Timbalan Pendakwa Raya Rasyidah Murni Azmi.

Peguam bela Hamid Weera Premananda berhujah bahawa tertuduh memohon pembebasan sementara pasport yang disita oleh mahkamah kerana perlu melakukan dua perjalanan perniagaan ke luar negara yang berasingan.

Peguam itu berkata satu perjalanan ke AS dari esok hingga 1 Mac, dan yang kedua ke Berlin dari 5 hingga 7 Mac untuk acara perniagaan yang dikaitkan dengan industri pelancongan.

Weera menegaskan bahawa anak guamnya sentiasa mematuhi syarat syarat jaminannya, termasuk menyerahkan pasportnya ke mahkamah.

Ketika Suzana bertanya kepada pihak pendakwa raya mengenai perkara itu, Rasyidah berkata mereka telah meneliti permohonan pemulangan pasport sementara dan tiada bantahan terhadapnya.

Mahkamah kemudian membenarkan pasport itu dilepaskan kepada Hamid, dan memerintahkan tertuduh memulangkan pasport berkenaan selewat-lewatnya pada 21 Mac.

Pada 5 April tahun lalu, Hamid, 49, didakwa menawarkan suapan sebagai dorongan untuk Annuar mempercepatkan proses pengambilalihan pengurusan dan pentadbiran konsesi Menara Kuala Lumpur oleh syarikat itu.

Mengikut pertuduhan mengikut Seksyen 16(b)(B) Akta SPRM 2009, Hamid yang syarikatnya telah mengambil alih konsesi penyelenggaraan Menara KL didakwa menawarkan RM500,000 setahun selama 15 tahun kepada Annuar melalui pengarah MyCreative Ventures Tan Ser Lay.

MENARIK:  Polis panggil Tamrin untuk soal siasat

Dia didakwa membuat tawaran itu antara Julai dan Ogos 2022 di Kementerian Komunikasi dan Multimedia di Putrajaya.

Sebelum ini, mahkamah telah membebaskan Hamid dengan ikat jamin RM50,000 dan memerintahkannya supaya melaporkan diri di ibu pejabat SPRM di Kuala Lumpur dua bulan sekali sehingga kes itu selesai. Dia juga diarahkan menyerahkan pasportnya kepada mahkamah.

Adalah dilaporkan bahawa SPRM sedang menyiasat dakwaan berhubung penjualan saham yang mencurigakan dan pengambilalihan konsesi penyelenggaraan Menara KL daripada Menara Kuala Lumpur, sebuah syarikat milik penuh Telekom Malaysia.

Dilaporkan juga Telekom Malaysia berkata ia memutuskan untuk tidak terus memegang konsesi menguruskan Menara KL bagi menumpukan kepada perniagaan terasnya iaitu perkhidmatan telekomunikasi.

Qistina Eryna
Qistina Erynahttps://khabarkini.com
Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan.

Artikel Berkaitan

IKLAN PORTALShopee SaleShopee Sale

Facebook

Facebook KhabarKini

Paling Popular