Muhyiddin tidak boleh rayu terus ke mahkamah tertinggi: Pendakwaan

Shopee Sale

Undang-undang itu tidak membenarkan Muhyiddin Yassin membuat rayuan terus ke Mahkamah Persekutuan sedangkan kes utamanya adalah di Mahkamah Sesyen, kata seorang anggota pasukan pendakwaan.

Timbalan Pendakwa Raya Wan Shaharuddin Wan Ladin memberitahu perkara itu kepada Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur semasa sebutan pagi tadi berhubung kes salah guna kuasa dan pengubahan wang haram terhadap bekas perdana menteri itu.

Dia berkata demikian ketika memaklumkan hasrat pasukan pendakwaan untuk mengemukakan bantahan awal terhadap permohonan pembelaan untuk memfailkan permohonan menangguhkan prosiding mahkamah rendah, sementara menunggu rayuan di mahkamah tertinggi.

Wan Shaharuddin memberitahu hakim Mahkamah Sesyen Azura Alwi bahawa kes jenayah utama adalah di Mahkamah Sesyen, dan oleh itu dihadkan oleh Seksyen 87 Akta Mahkamah Kehakiman (CJA).

Peruntukan tersebut menyatakan bahawa sebarang rayuan yang timbul daripada sesuatu perkara di Mahkamah Sesyen hanya boleh dibawa ke Mahkamah Tinggi dan akhirnya ke Mahkamah Rayuan.

CJA juga menyatakan bahawa hanya rayuan yang berasal  daripada perkara di Mahkamah Tinggi boleh dibawa ke Mahkamah Rayuan dan akhirnya ke Mahkamah Persekutuan.

Pada 28 Feb lepas, Mahkamah Rayuan membatalkan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang melepas dan membebaskan Muhyiddin daripada empat pertuduhan salah guna kuasa yang dikaitkan dengan program Jana Wibawa.

MENARIK:  Muhyiddin dapat pasport untuk hadir graduasi cucu di London

Bagaimanapun, pada hari berikutnya, ahli Parlimen Pagoh itu memfailkan rayuannya ke Mahkamah Persekutuan.

Wan Shaharuddin memberitahu Azura bahawa alasan rayuan Muhyiddin ke mahkamah tertinggi tidak diketahui mengikut undang-undang dan adalah bertentangan dengan Seksyen 87 CJA.

Bagaimanapun, peguam Muhyiddin, Hisyam Teh Poh Teik menyangkalnya dengan alasan, rayuan boleh dibuat ke Mahkamah Persekutuan, kerana rayuan di Mahkamah Rayuan adalah berhubung permohonan semakan di Mahkamah Tinggi, yang bukan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Sesyen.

Azura kemudian menetapkan 3 April untuk sebutan kes.

Qistina Eryna
Qistina Erynahttps://khabarkini.com
Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan.

Artikel Berkaitan

IKLAN PORTALShopee SaleShopee Sale

Facebook

Facebook KhabarKini

Paling Popular