Menteri: Sinergi industri sawit mampu bantu pekebun kecil tingkat hasil

Shopee Sale

Sinergi pemain industri mampu membantu pekebun kecil sawit menjana pendapatan lebih tinggi dan menghasilkan lebih banyak tandan buah segar (FFB), kata Menteri Perladangan dan Komoditi Datuk Seri Johari Abdul Ghani.

“Kalau pekebun kecil ada empat, tiga atau dua hektar, kita gabung semua ini untuk jadikan satu saiz katakan lebih kurang 10 hingga 15 hektar, kemudian barulah kita boleh gerakkan kerja,” katanya.

Johari berkata, secara perbandingan daripada 1.5 juta hektar tanaman kelapa sawit di uruskan oleh pekebun kecil hanya lapan sehingga 12 tan FFB sahaja dapat dihasilkan bagi 1 hektar tanah berbanding ladang besar yang mampu mengeluarkan hampir 20 hingga 28 tan FFB dalam keluasan yang sama.

“Jadi kita nak kena didik pekebun kecil ini, terutamanya generasi baru supaya mereka juga boleh mengeluarkan 18 tan bagi setiap 1 hektar dan bukan lagi 10 tan,” katanya kepada Bernama.

Menurutnya, industri ini juga perlu meneroka melangkaui penghasilan minyak sawit mentah (MSM) dan memberi tumpuan kepada fasa hiliran pemprosesan MSM yang mampu menjana pendapatan berlipat kali ganda.

“Ini yang kita nak jaga, kita bukan nak eksport sawit mentah sahaja, kita nak mereka tumpu kepada proses hiliran juga yang boleh menokok nilai sampai tiga ke empat kali ganda.

MENARIK:  Pemberian khas: Sabah buat tuntutan berfasa jika rundingan tidak muktamad

“Ia bukan suatu yang mudah sebab kita tak buat, yang buat adalah sektor swasta, jadi kita kena susun strategi untuk menarik minat pelabur melabur dalam setiap rangkaian komoditi,” katanya.

Sektor komoditi menyumbang sebanyak 5.2 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara dengan nilai eksport mencecah lebih RM160 bilion setahun dan menghasilkan lebih satu juta peluang pekerjaan.

-Bernama

Qistina Eryna
Qistina Erynahttps://khabarkini.com
Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan.

Artikel Berkaitan

IKLAN PORTALShopee SaleShopee Sale

Facebook

Facebook KhabarKini

Paling Popular