Lebih 6,000 guru bersara pilihan tahun lalu

Shopee Sale

PARLIMEN l Sebanyak 6,394 pegawai perkhidmatan pendidikan atau 1.49 peratus daripada jumlah keseluruhan pengisian guru telah diluluskan untuk bersara pilihan sepanjang tahun lepas.

Timbalan Menteri Pendidikan Wong Kah Woh berkata berdasarkan rekod, jumlah itu menunjukkan peningkatan sedikit berbanding tahun sebelumnya, iaitu 5,306 atau 1.23 peratus daripada jumlah keseluruhan pengisian guru.

“KPM telah melaksanakan Kajian Tinjauan Faktor-Faktor Persaraan Awal Guru dan Kaitannya dengan Pembangunan Profesionalisme Keguruan pada 2022.

“Dapatan kajian menunjukkan bahawa antara faktor guru memilih persaraan awal bersara pilihan ialah kedudukan kewangan stabil, faedah persaraan, masalah kesihatan dan perubahan pelaksanaan dasar dan pendigitalan pendidikan,” katanya pada sesi soal jawab di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan Abdul Latiff Abdul Rahman (PN-Kuala Krai) sama ada terdapat peningkatan jumlah guru yang bersara awal dan faktor menyebabkan peningkatan jumlah itu serta penyelesaian holistik kerajaan dalam menangani isu terbabit.

Wong berkata Kementerian Pendidikan (KPM) telah mengumumkan 10 perkara bagi menjaga kebajikan guru antaranya memperkasakan pengurusan pengambilan guru agar kekosongan di sekolah dapat dipenuhi dengan segera dan langkah ini memberikan semangat baharu kepada guru-guru.

MENARIK:  Nilai ringgit dijangka lebih baik susulan pembaharuan sktruktur - ahli ekonomi

“KPM juga prihatin terhadap tahap kesejahteraan psikologi guru dengan menyediakan kemahiran pengurusan emosi, kawalan diri dan amalan harian yang positif berdasarkan tahap kesejahteraan psikologi yang dinilai melalui Inventori Kesejahteraan Psikologi (IKPsi). Selain itu, KPM turut menyediakan perkhidmatan kaunseling, konsultasi dan advokasi,” katanya.

Qistina Eryna
Qistina Erynahttps://khabarkini.com
Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan.

Artikel Berkaitan

IKLAN PORTALShopee SaleShopee Sale

Facebook

Facebook KhabarKini

Paling Popular