Kod Etika Wartawan tak beri konotasi negatif – Teo

Shopee Sale

Kod Etika Wartawan Malaysia versi baharu yang dilancarkan baru-baru ini adalah sebagai usaha memperkasa perananan wartawan dalam penyampaian berita dan maklumat, kata Timbalan Menteri Komunikasi Teo Nie Ching.

Menyangkal dakwaan kononnya kod etika itu memberikan konotasi negatif kepada bidang kewartawanan, Teo menegaskan kod itu sudah wujud sejak 1989 dan pembaharuan serta penambahbaikan itu perlu dilakukan seiring peredaran semasa agar kekal relevan.

Beliau berkata kod etika itu juga dokumen rasmi sebagai punca kuasa dan rujukan bagi tujuan pengeluaran serta pembatalan kad perakuan media yang dikeluarkan Jabatan Penerangan Malaysia (JaPen).

“Kod etika ini sudah lama wujud dan untuk mengatakan ia memberi konotasi yang negatif, itu amat tidak tepat.

“Setiap wartawan memegang kad perakuan media JaPen diharap boleh mematuhi kod etika ini. Dengan adanya kod etika ini menjadi rujukan dan garis panduan kepada JaPen sekiranya berlaku salah laku dalam kalangan wartawan,” katanya kepada Bernama.

Terdahulu, Teo hadir ke Bernama Radio hari ini untuk rakaman program sempena sambutan Hari Wanita Sedunia.

Pada 20 Feb lepas, Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil melancarkan Kod Etika Wartawan Malaysia versi baharu yang mengandungi lapan etika utama antaranya wartawan bertanggungjawab menjadi suara masyarakat majmuk, hendaklah telus dan berintegriti serta berlaku adil dalam menyampaikan informasi.

MENARIK:  KPM budayakan amalan baca akhbar, perkasa bahasa Melayu

Etika lain ialah pemberitaan tidak dipengaruhi kepentingan peribadi, kesahihan dan ketetapan maklumat dan wartawan perlu menghormati privasi dan kerahsiaan sumber.

Selain itu, wartawan juga perlu memahami undang-undang, akta dan polisi yang berkaitan dengan ruang lingkup tugas mereka dan wartawan perlu memberikan keutamaan untuk meningkatkan kemahiran kewartawanan secara berterusan.

Qistina Eryna
Qistina Erynahttps://khabarkini.com
Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan.

Artikel Berkaitan

IKLAN PORTALShopee SaleShopee Sale

Facebook

Facebook KhabarKini

Paling Popular