Jangan fokus pada sasaran ekuiti bumiputera 30% semata-mata – Rafizi

Shopee Sale

Negara harus melepasi sasaran 30 peratus pemilikan ekuiti bumiputera yang ditetapkan oleh Dasar Ekonomi Baru (DEB) pada 1971, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Bercakap kepada pemberita di luar Kongres Ekonomi Bumiputera 2024 hari ini, Rafizi berkata kejayaan pembangunan bumiputera tidak harus semata-mata tertumpu kepada usaha mencapai sasaran tersebut.

Katanya, sekiranya sasaran itu menjadi tumpuan tunggal, kerajaan mungkin melakukan kesilapan dalam membangunkan dasar untuk membantu masyarakat.

"Kita perlu mempertimbangkan bahawa trend pemilikan atau kaedah untuk memperoleh ekuiti telah berubah berbanding 20 hingga 30 tahun lalu kerana kita mempunyai kecenderungan sekarang di mana pelabur lebih suka menggunakan penama, dan undang-undang kita membenarkan penama," katanya semasa sidang media di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya hari ini.

“Jadi jika kita terus berbahas sama ada bumiputera berjaya atau tidak semata-mata berdasarkan pemilikan 30 peratus, saya rasa ia boleh merugikan diri sendiri,” katanya.

MENARIK:  PM: Boleh kritik k'jaan tapi ada had dalam isu 3R

Qistina Eryna
Qistina Erynahttps://khabarkini.com
Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan.

Artikel Berkaitan

IKLAN PORTALShopee SaleShopee Sale

Facebook

Facebook KhabarKini

Paling Popular