Himpunan Mega Palestin gagal mohon permit: Aktivis ‘sekolahkan’ polis

Shopee Sale

Buat kali kedua minggu ini, aktivis politik memberi penjelasan kepada pihak polis mengenai isu permit untuk mengadakan perhimpunan.

Timbalan Pengerusi PSM S Arutchelvan tampil mengulas kenyataan Ketua Polis Daerah Wangsa Maju Ashari Abu Samah yang menafikan bahawa tiada kelulusan permit dikeluarkan untuk program Perhimpunan Mega Rakyat Demi Palestin seperti yang dimaklumkan oleh Sekretariat Solidariti Palestin (SSP).

Bernama memetik Ashari sebagai menyatakan setakat 27 Feb, penganjur masih belum menyerahkan sebarang notis atau permohonan berhubung perhimpunan yang dijadualkan berlangsung di Kuala Lumpur pada hujung minggu ini.

Ashari berkata polis Wangsa Maju telah mengadakan pertemuan dengan penganjur pada 22 Feb dan menasihatkan mereka supaya mengemukakan permit.

Sidang media penganjur Perhimpunan Mega Rakyat Demi Palestin.

Ashari turut pihak polis menasihati orang ramai agar tidak berkumpul atau mengadakan sebarang perhimpunan tanpa kebenaran dan memberi amaran "tindakan tegas akan diambil kepada mana-mana pihak yang tidak mematuhi peraturan atau melanggar undang-undang."

Bagaimanapun, Arutchelvan menegaskan bahawa permohonan permit perhimpunan merupakan syarat pada masa lalu.

“Sebelum ini di bawah Seksyen 27 Akta Polis 1967, polis perlu memberikan permit untuk sebarang perhimpunan awam, jika gagal, ia akan dianggap menyalahi undang-undang.

"Tetapi (peruntukan) ini telah dimansuhkan selepas pengenalan Akta Perhimpunan Aman 2013 (PAA)," katanya kepada Malaysiakini.

Arutchelvan berkata walaupun PPA memerlukan penganjur menyerahkan notis, terdapat dua keputusan Mahkamah Rayuan yang bercanggah antara satu sama lain.

“Sebelum ini pada 2014, mahkamah rayuan memutuskan Seksyen 9(5) Akta Perhimpunan Aman (mengenai keperluan) memaklumkan polis sebagai tidak berperlembagaan. Tetapi keputusan lain pada Oktober 2015 memutuskannya sebagai wajib.

"Tiada keputusan Mahkamah Persekutuan untuk menyelesaikan persoalan itu jadi aktivis sentiasa mengekalkan bahawa di bawah Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan, kebebasan untuk berhimpun adalah terjamin," tambahnya.

MENARIK:  Rakyat Ukraine bina semula kehidupan di saat perang belum tamat

“Perhimpunan Mega Untuk Palestin” akan menyaksikan penunjuk perasaan berarak sejauh 5km, bermula berhampiran Kedutaan AS ke Padang Merbok dekat bangunan parlimen.

Penganjur Sekretariat Solidariti Palestin (SSP) bercadang untuk berarak melalui KLCC, Hotel Renaissance, Maju Junction dan Jalan Raja Laut.

Pada Isnin, NGO Lawyers for Liberty (LFL) menegur polis berhubung pendiriannya berhubung perarakan ke parlimen oleh kumpulan reformasi pilihan raya Bersih semalam.

Pengarah LFL Zaid Malek (gambar atas) berkata kenyataan polis bahawa perhimpunan itu melanggar undang-undang mendedahkan kejahilan mereka terhadap peruntukan PAA dan Perlembagaan Persekutuan.

Peguam itu menambah, kegagalan memberi notis tidak menyebabkan perhimpunan itu menyalahi undang-undang kerana konsep perhimpunan haram hanya wujud di bawah peruntukan yang dimansuhkan mengenai perhimpunan awam dalam Akta Polis 1967.

"Pelanggaran mana-mana peruntukan PAA 2012 tidak menyebabkan sebarang perhimpunan menyalahi undang-undang.

“Oleh itu, tiada asas untuk ketua polis memberi amaran kepada orang ramai daripada menghadiri perhimpunan itu," kata Zaid.

[Baca berita asal]

Qistina Eryna
Qistina Erynahttps://khabarkini.com
Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan.

Artikel Berkaitan

IKLAN PORTALShopee SaleShopee Sale

Facebook

Facebook KhabarKini

Paling Popular